Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Ajax officieel kampioen na overtuigende zege in Doetinchem

Home / Onze blog

Ajax is een officiële kampioen van de Eredivisie. Uitgerekend op bezoek bij De Graafschap, waar het drie jaar geleden op desastrauze wijze misging, pakten van Amsterdammers op overtuigende wijze from landstitel.

Eigenlijk was het kampioenschap zondag al binnen, toen Ajax 4-1 won van Utrecht FC in PSV onderuit ging bij AZ. Trainer Erik ten Hag hamerde er echter op dat zijn ploeg de tijd was in Doetinchem. Ajax begon dan ook in zijn sterkst mogelijke opstelling en op zoek naar doelpunten op De Vijverberg.

Dusan Tadic kreeg binnen een kwartier twee identieke kansen op zijn 27ste competitietreffer van de last, maar de Serviër had zijn vizier nog niet op scherp staan. Frenkie de Jong kreeg ook nog wat mogelijkheden, maar het was Lasse Schone die opende score. Deen kan in aan een lege trap op Daley in Daley Blind in krulde van bal de muur in de bovenhoek: 0-1.

Met zijn derde blijk uit een direct vrije trap, zegt Eredivisie-seizoenbereider hij Ajax een verdiende voorsprong, maar drie minuten later was het alweer gelijk. Youssef El Jebli werd fraai weggestuurd door Nabil Bahoui, kruiste voor Matthijs de Ligt langs in ronde van prima af in een korte hoek: 1-1. Het was om in de club van de van de Superboeren te blijven .

Toch geeft Ajax een voorsprong van roest naar binnen. Hakim Ziyech legde prom in 44ste minuut na een uitstekende actie op Nicolás Tagliafico, die simpel kon scoren: 1-2. Met zijn dertiende assist evenaarde Ziyech ploeggenoot Tadic als assistkoning van de Eredivisie. Van eerste kans na hervatting was voor Donny van de Beek, maar de middenvelder zag zijn inzet van de lijn gehaald worden door Lars Nieuwpoort.

Halverwege of tweede helft had Tadic dan toch zijn 27ste doelpunt te pakken. Frenkie de Jong werd na een prima rush naar de grond getrokken door Azor Matusiwa in de mag van Serviër aanleggen van elf meter. Dat deed hij onberispelijk: van prom verdween buiten naar bereik van doelman Nigel Bertrams van de kruising: 1-3. Daarmee waren de punten binnen voor de ploeg van Ten Hag, die Rasmus Kristensen, Kasper Dolberg en Dani de Wit nog wat speeltijd gaven.

Vier minuten voor tijd sloeg Tadic nog één keer toe. De routinier speelde Bart Straalman eenvoudig uit en pegelde de bal snoeihard in de korte hoek: 1-4. Door die treffer kwam hij op gelijke hoogte met Luuk de Jong. De PSV-spits en de Ajax-aanvaller zijn daardoor gezamenlijk topscorer van de Eredivisie. Aan de score kwam in de slotfase geen verandering meer.

Ajax kroonde zich zo voor het eerst sinds 2014 weer tot kampioen van Nederland. De ploeg van Ten Hag eindigde het seizoen met een indrukwekkend aantal punten (86) en doelpunten (119). De Graafschap gaat als nummer zeventien de play-offs in; daarin is SC Cambuur de eerste tegenstander.