• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

BBB met overmacht grootste partij in Groningen en Friesland

Home / Onze blog
BBB met overmacht grootste partij in Groningen en Friesland

BBB met overmacht grootste partij in Groningen en Friesland

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Zowel in Groningen als Friesland is het de grootste partij, en ook in andere provincies kondigt zich een grote zege aan. En als het aan BBB-leider Caroline van der Plas ligt, zal haar partij alleen in provincies besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend.


Winst BBB in provincie Groningen, voor PvdA en GroenLinks


De BBB heeft met 23,6 procent van de stemmen de winst gepakt in de provincie Groningen. De partij wordt gevolgd door de PvdA, die uitkwam op 10 procent. Dit is voor de partij wel een verlies van 2 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2019.

GroenLinks maakt de top 3 compleet met 9,6 procent van de stemmen.

Ook winst voor BBB in Friesland, PvdA tweede

Uit de voorlopige uitslag van de provincie Friesland blijkt dat de BBB in die provincie 27,9 procent van de stemmen heeft behaald bij de verkiezingen. Daarmee is de BBB ook hier de grootste geworden.

De partij wordt gevolgd door de PvdA, die uitkwam op 10,6 procent van de stemmen. Dit was in 2019 nog 13,4 procent. Het CDA verliest flink: die ging van 16,7 procent naar 8,7 procent.

Ook Forum voor Democratie levert fors in: in 2019 haalde de partij van Thierry Baudet 13,4 procent van de stemmen, nu landde de partij op 3,6 procent. FNP Fryslân is een heel klein beetje gestegen: van 7,9 naar 8,0 procent. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat BBB 14 zetels naar zich toetrekt.

'Daverende oorvijg' voor grote verliezer CDA

De landelijke politiek moet zich de 'aardverschuiving' van de Provinciale Statenverkiezingen aantrekken, zegt CDA-leider Wopke Hoekstra. "Dit is natuurlijk een daverende oorvijg voor ons allemaal in Den Haag en zeker ook voor ons als CDA."

Hoekstra noemt het 'evident' dat zaken 'veel beter hadden gemoeten, anders kom je niet op zo'n uitslag', zei hij bij aankomst in de Tweede Kamer waar hij als minister van Buitenlandse Zaken in debat moet. Hij maakte niet concreet wat zijn partij, de coalitie of andere politieke partijen dan precies moeten leren.

Ook voor zijn partijgenoten in de provincie is de uitslag een grote teleurstelling, hoorde de CDA-voorman van de lijsttrekkers aldaar. "Mensen balen natuurlijk enorm, want die hebben hier ongelofelijk hard aan gewerkt en ongelofelijk hun best gedaan." Hij gaat hier nog met de partij over in gesprek. Van de coalitiepartijen heeft het CDA volgens de voorlopige prognoses veruit de zwaarste zetelverliezen geleden.

Kaag na verlies: D66 moet kijken hoe samengewerkt kan worden

D66-leider Sigrid Kaag zegt dat haar partij moet kijken hoe samengewerkt kan worden met andere partijen. Haar partij, maar vooral de coalitie als geheel, lijkt veel zetels te verliezen in zowel de provincies als de Eerste Kamer. "Het is nu verder aan het land. En de kiezer heeft heel duidelijk gesproken", zegt zij.

Volgens de meest recente prognose van ANP krijgt D66 34 zetels in de Provinciale Staten, waar dat er in 2019 nog 40 waren. In de senaat lijkt de partij van 7 zetels terug te zakken naar 6. De coalitie lijkt daar gezamenlijk uit te komen op 24 zetels, waar er 38 nodig zijn voor een meerderheid. Er zijn vermoedelijk twee fracties groot genoeg om de coalitie aan een meerderheid te helpen: PvdA/GroenLinks en BBB.

"Het land wil verder en wij zullen altijd samenwerken met anderen, onze ideeën aandragen", aldus Kaag. Volgens haar moet D66 nu kijken hoe de partij het beleid verder kan brengen.

Eerste Kamer ondersteboven: coalitie voelt hete adem in de nek

De BoerBurgerBeweging komt als grote winnaar uit de (stem)bus. Maar wat betekent dat voor het kabinet? "Dit kan ingewikkeld gaan worden."

Boeren draaien vlaggen weer om: 'Hoop op betere tijden'

De Nederlandse driekleur in een omgekeerde volgorde: al maandenlang is dat op veel plekken in het land het straatbeeld. Maar na de monsterzege van de BoerBurgerBeweging keren boeren de vlag weer om. "We voelden al dat veel mensen achter ons stonden, maar deze uitslag is het bewijs."


Gedeelde Het