• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

CDA Assen wil af van nare gifplanten als de reuzenberenklauw

Home / Onze blog
CDA Assen wil af van nare gifplanten als de reuzenberenklauw

CDA Assen wil af van nare gifplanten als de reuzenberenklauw

Het CDA in Assen wil dat het college van B & W nu eindelijk eens werk maakt van het verwijderen van giftige reuzenberenklauwen. De fractie stelde de afgelopen maanden al een paar keer vragen over de wildgroei aan schadelijke plantensoorten als de reuzenberenklauw, de Japanse duizendknoop en het Jakobskruiskruid. Maar omdat een actieve aanpak uitblijft, vindt de partij het nu tijd om bestrijding af te dwingen via een motie.

En daarbij moet de gemeente als eerste beginnen met het weghalen van giftige reuzenberenklauwen uit het openbaar gebied, zo stelt CDA-raadslid Anna Hendrikse in de motie. Want mens en dier kunnen flink last van krijgen van deze uitheemse plant. Verder wil Hendrikse ook aanpak van de Japanse duizendknoop en het Jakobskruiskruid, want ook die winnen steeds meer aan terrein in Assen, met alle gevolgen van dien. De motie legt ze donderdagavond voor aan de gemeenteraad.

Gevaar voor gezondheid

Het sap van de reuzenberenklauw kan ernstige gezondheidsschade opleveren, zo waarschuwt Hendrikse. Mensen kunnen er jeukende vlekken of zelfs brandblaren van oplopen. Als het sap in de ogen komt, kan het ernstige oogschade tot gevolg hebben, en kunnen mensen in het ergste geval zelfs blind raken.

Het CDA pleit daarom voor een snelle bestrijding van deze gevaarlijke plant. Vooral vlak in de buurt van sportvelden en speelplaatsen. Dat betekent volgens Hendrikse 'actief opsporen en meteen verwijderen'. "De planten verspreiden zich razendsnel door de zaden die eraf komen, waardoor het probleem elk jaar groter wordt. Daarom moet de gemeente het maximale doen om te voorkomen dat de reuzenberenklauw zich verder vermenigvuldigt", vindt Hendrikse.

Meldpunt wel bekend?

Eerder al stelde het CDA vragen over de voortwoekerende plant. Het college gaf in zijn antwoorden aan dat het wel meevalt met het aantal meldingen die de gemeente binnenkreeg op het speciale meldpunt Openbare Ruimte. De gemeente zegt zo jaarlijks tussen de tien en twintig meldingen te krijgen over de reuzenberenklauw.

CDA-raadslid Hendrikse heeft zo haar twijfels, of het gemeentelijke meldpunt wel zo ingeburgerd is en ook echt bekend is bij inwoners met eventuele klachten. "Ik vraag me toch echt af hoeveel Assenaren weten dat ze hier melding moeten maken van de reuzenberenklauw", zegt ze. "Wij krijgen in elk geval van allerlei kanten klachten over de enorme toename van deze schadelijke plant."

'Niet wegkijken'

Ook vindt het CDA dat de gemeente haar inwoners voor de gevaren van de plant moet waarschuwen. B & W vinden dat een taak van de GGD. Hendrikse vindt dat te makkelijk gedacht. "Misschien wel primair een taak van de GGD, maar wat is erop tegen dat de gemeente burgers ook actief waarschuwt voor de gezondheidsrisico's van deze reuzenberenklauw. Dat kan simpelweg in de gemeentelijke mededelingen van Berichten van de Brink. Tegelijkertijd kun je dan ook het meldpunt noemen. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen, en niet wegkijken."


Gedeelde Het