• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Eikenprocessierups gaat ondergronds en omzeilt bestrijding

Home / Onze blog
Eikenprocessierups gaat ondergronds en omzeilt bestrijding

Eikenprocessierups gaat ondergronds en omzeilt bestrijding

Onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben ontdekt dat de rupsen tien maanden in de grond kunnen zitten, zonder naar hun volgende ontwikkelingsfase te gaan. De rupsen komen in die gevallen uit de grond in het vierde larvestadium, mét hun gevreesde brandhaartjes. Op veel plaatsen in Drenthe zorgen die haartjes, wanneer ze loslaten, voor jeuk, ademhalingsproblemen en brandende ogen.

'Stuk ingewikkelder'

In de grond kunnen de rupsen ook verpoppen tot vlinder, melden de onderzoekers op het platform Nature Today. De nieuwe inzichten maken de bestrijding van de rupsen "een stuk ingewikkelder", schrijven ze. "De rupsen in de grondnesten omzeilen het preventief bespuiten van eiken met nematoden en bacteriën. De bespuitingen worden namelijk al eerder in het seizoen gedaan."

Voor bespuiting is het te laat als de rupsen in juni vol brandharen naar buiten komen. "Het betekent dus dat je als boomeigenaar de bespoten locaties ook later in het seizoen nog goed in de gaten moet houden en er bedacht op moet zijn dat je op risicolocaties nog voldoende capaciteit moet hebben om eikenprocessierupsen weg te zuigen."

Goed nieuws

In het kenniscentrum werken onder meer de universiteit van Wageningen, het RIVM en brancheorganisaties van groenbedrijven samen. Ze hebben ook goed nieuws: sluipwespen en - vliegen, natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, kunnen eveneens ondergronds gaan. "Het stimuleren van natuurlijke vijanden is dus ook voor de beheersing van grondnesten een interessante optie."

De gemeente Westerveld is samen met de Friese gemeente Weststellingwerf al jaren bezig met het verbeteren van de biodiversiteit. Zo worden er bermen op natuurlijke wijze gemaaid en ingezaaid met bloemen. Ook zijn er op verschillende plekken nestkasten geplaatst. Alles met het doel om de leefomgeving van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren.

Gedeelde Het