• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Emmen gaat dertig luiercontainers plaatsen in hele gemeente.

Home / Onze blog
Emmen gaat dertig luiercontainers plaatsen in hele gemeente.

Emmen gaat dertig luiercontainers plaatsen in hele gemeente.

De gemeente Emmen gaat in de eerste maanden van komend jaar op dertig plekken een bovengrondse luiercontainers plaatsen. Deze afvalunits komen vooral in kinderrijke buurten en bij scholen en kinderdagverblijven te staan. Luiers kunnen op deze plekken kosteloos worden weggegooid.


Door de wereldwijde grondstoffencrisis is er een tekort aan staal, waardoor de containers niet op tijd worden geleverd. Area plaatst er daarom eerst tien. De overige twintig wil de gemeente eind maart geplaatst hebben.

Luiers apart weggooien is goedkoper

De gemiddelde inwoner gooit jaarlijks ongeveer 10 kilo aan luierafval weg. Tot nu toe verdwijnt dit in de grijze container. Omdat inwoners vanaf volgend jaar per keer dat de container wordt geleegd, moeten betalen, kunnen de kosten dan flink oplopen.

Het gescheiden inleveren van luiers levert voor deze huishoudens een aanzienlijke kostenbesparing op, verwacht wethouder René Van der Weide (Wakker Emmen).

Geen medisch afval

De inzamelpunten van luiers zijn niet bedoeld voor medisch afval, zoals stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal, aldus Van der Weide. Hiervoor kunnen inwoners vrijstelling op de afvalstoffenheffing aanvragen.

De gemeente weet nog niet wat ze kan verwachten van de hoeveelheid luiers die wordt ingeleverd. "Vooralsnog gaan we uit van een aanbod van 150 tot 200 ton per jaar", zegt Van der Weide. "Een groter aanbod kan aanleiding zijn om het legen, het aantal verzamelcontainers of inzamellocaties bij te stellen."

Vast en variabel tarief afvalinzameling

Om het inzamelen van afval goed en betaalbaar te houden, moeten inwoners van de gemeente Emmen hun afval beter scheiden. Vanaf 1 januari bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast tarief en een variabel tarief voor iedere keer dat iemand zijn grijze container aan de weg zet. Bij hoogbouw is dat iedere keer dat iemand zijn afvalzak met restafval in de ondergrondse container gooit.

Gedeelde Het