• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Emmen helpt Oekraine

Home / Onze blog
Emmen helpt Oekraine

Emmen helpt Oekraine

Emmen helpt Oekraine

De oorlog in Oekraïne heeft een enorme stroom vluchtelingen op gang gebracht. In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor de opvang en ondersteuning van deze groep vluchtelingen. Als gemeente vangen we inmiddels op twee plekken vluchtelingen uit Oekraine op. Op deze pagina is informatie te vinden over opvang in onze gemeente, belangrijke informatie voor vluchtelingen, informatie over zaken als inkomen, zorg, onderwijs en werk en antwoorden op veel gestelde vragen. 


Opvanglocaties in Emmen

In onze gemeente hebben we op dit moment ongeveer 300 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. We vangen vluchtelingen op in het voormalig Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg in Emmen en een klein aantal vluchtelingen in vakantiehuisjes van vakantiepark Parc Sandur. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich melden bij de gemeente als ze opvang zoeken.

Voormalig Fletcher Hotel
Het voormalige Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg in Emmen is inmiddels ingericht voor de opvang van Oekraiense vluchtelingen. Op deze locatie werden vorig jaar al tijdelijk asielzoekers opgevangen. De locatie wordt dit jaar herontwikkeld naar zorgappartementen. Omdat de daadwerkelijke verbouwing pas later dit jaar start en het pand in de tussentijd leeg staat, heeft de eigenaar de locatie opnieuw beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen. Naar verwachting kunnen hier enkele maanden vluchtelingen worden opgevangen. Omwonenden hebben een brief ontvangen met informatie.

Vakantiepark Parc Sandur
De directie van vakantiepark Parc Sandur heeft tijdelijk een aantal vakantiehuizen beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen. 

Organisatie en coordinatie opvang
Het Rijk heeft de 25 veiligheidsregio's in Nederland gevraagd om op korte termijn 1000 opvangplekken te realiseren en kort daarna nog eens 1000 plekken. In Drenthe wordt de opvang van vluchtelingen gecoordineerd via de Veiligheidsregio Drenthe. Gemeenten zijn verantwoordelijk om deze opvanglocaties te realiseren en de organisatie van de opvang op zich te nemen. 

Gemeente Emmen werkt samen met de Veiligheidsregio Drenthe, lokale organisaties, Leger des Heils, het Rode Kruis, GGD en Vluchtelingenwerk om de opvang van Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te organiseren. Anders dan bij de opvang van vluchtelingen uit andere landen is de gemeente verantwoordelijk voor onderdak, eten, medische zorg, financiële ondersteuning en onderwijs.


Vluchtelingen thuis opvangen

Vangt u thuis vluchtelingen uit Oekraine op? Omdat nog wordt besloten wat voor verblijfsstatus Oekraïense vluchtelingen in Nederland gaan krijgen, weten we nu nog niet precies hoe door de Nederlandse overheid zal worden omgegaan met particuliere opvang van Oekraïners. Op korte termijn hoeft u zich geen zorgen te maken. Langdurige opvang van Oekraïense vluchtelingen kan op termijn effect hebben op uw toeslagen, uitkering en gemeentelijke belastingen. We verwachten binnenkort meer duidelijkheid vanuit de Rijksoverheid. 

Registratie vluchtelingen
We willen als gemeente graag weten welke vluchtelingen in onze gemeente zijn. We vragen Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren verblijven in de gemeente Emmen om zich te melden en te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat mensen geregistreerd zijn kunnen we leefgeld uitkeren en kan er bijvoorbeeld onderwijs geregeld worden voor kinderen. Een afspraak maken voor registratie kan telefonisch via telefoonnummer 14 0591.

Informatie en antwoorden op veelgestelde vragen
Op deze websites vindt u veel informatie over de opvang van Oekrainers in Nederland en antwoorden op veelgestelde vragen:

Opvang van Oekraïners in Nederland | Rijksoverheid.nl(externe link)
Veelgestelde vragen over Oekraïne (vluchtelingenwerk.nl)(externe link)
Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners


Gedeelde Het