• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Halsema wacht spannend debat over demonstratie op de Dam: 'Het hele land kijkt mee'

Home / Onze blog
Halsema wacht spannend debat over demonstratie op de Dam: 'Het hele land kijkt mee'

Halsema wacht spannend debat over demonstratie op de Dam: 'Het hele land kijkt mee'

De gemeenteraad van Amsterdam spreekt vanaf 13.00 uur met burgemeester Femke Halsema over de antiracismedemonstratie op de Dam. Halsema verbood die demonstratie niet, wat tot grote woede leidde over het risico voor de volksgezondheid. Gaat de aangekondigde motie van wantrouwen het vandaag halen? Parool-verslaggever Michiel Couzy geeft antwoord.

Couzy werkt als politiek verslaggever in het Amsterdamse stadhuis voor de Amsterdamse stadskrant Het Parool. "Het wordt een heel pittig en onplezierig debat voor Halsema. Het hele land kijkt mee. Voor de draaiende camera's zullen de hoofdstedelijke politici zich ook wel willen profileren."

Motie van wantrouwen

Oppositiepartij VVD heeft al aangekondigd een motie van wantrouwen tegen Halsema in te dienen. Forum voor Democratie heeft ook flinke kritiek, net als de Partij voor de Ouderen en het CDA.

Nieuwe demonstratie

Volgens de stadsverslaggever kan Halsema in het debat maar één ding doen. "Ze moet de partijen in de gemeenteraad weten te overtuigen dat dit niet weer gebeurt. Dat ze heeft geleerd van haar fouten en dat het niet nog een keer voorkomt."

Daar is op hetzelfde moment van het debat een goed moment voor. In Amsterdam-Zuidoost is op hetzelfde moment een antiracisme demonstratie, waar ook veel demonstranten worden verwacht. Als dat misgaat, heeft Halsema een nieuw probleem, denkt Couzy.

Steun

"In principe heeft ze in het debat de steun van de coalitiepartijen in de gemeenteraad. Met de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP heeft ze de meerderheid in de gemeenteraad achter zich. Maar het is geen gelopen koers."

Alleen de steun van de coalitiepartijen, zou volgens Couzy een zeer pijnlijke uitkomst van het debat zijn, ondanks dat Halsema dan niet hoeft te vertrekken. "Het is de vraag hoe het optreden van Halsema wordt beoordeeld door de oppositiepartijen Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk en Bij1. Maar een paar van die partijen waren ook bij de demonstratie vorige week, dus die zullen haar waarschijnlijk wel steunen."

Gedeelde Het