• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

'Nieuw dieptepunt in Ter Apel', onduidelijk waar vluchtelingen worden opgevangen

Home / Onze blog
'Nieuw dieptepunt in Ter Apel', onduidelijk waar vluchtelingen worden opgevangen

'Nieuw dieptepunt in Ter Apel', onduidelijk waar vluchtelingen worden opgevangen

Gister laat stonden zo'n vijftig tot zestig asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum. De groep de nacht buiten te besteden, omdat er geen plek voor hen was bij de opvanglocatie. Een aantal mensen  lag al onder een deken op de grond .

Opvang in Budel

Uiteindelijk was er ruimte gevonden in Budel, maar het vervoer daar naartoe kon niet meer worden geregeld. Daarna is besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum, zonder bed, maar wel met een dak boven het hoofd.

Van de asielzoekers daadwerkelijk kunnen in Budel is 'nog niet 100 procent zeker', zegt de genoemde. Die verwacht later vandaag meer duidelijkheid over.

De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele huurderallen mensen meer onderbrengen. In deze video leggen we uit hoe bepaald wordt wie een plek krijgt in de vluchtelingenopvang:

VluchtelingenWerk benadrukt dat er een structurele oplossing moet komen om dit soort omstandigheden bij Ter Apel te voorkomen. "Nu wordt genoemd dat de opvang niet kon worden geregeld omdat er geen vervoer was. Maar als het centrum zelf minder vol was geweest, dan hadden ze daar opgevangen kunnen worden. Nu blijft er elke keer wanneer op een laat moment mensen aankomen het risico dat er geen bed meer is."

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een beroep op alle gemeenten om te helpen met een betere spreiding van asielzoekers. In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op beelden uit Ter Apel.

GroenLinks: kleinschalige opvang

"Verschrikkelijk en mensonterend", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Maar niet onverwacht." Het is volgens haar 'bewust beleid' om de opvangcapaciteit zo krap mogelijk te plannen. Zij pleit voor meer kleinschalige opvang, omdat daar meer draagvlak voor is bij gemeenten dan voor grote opvangcentra als dat in Ter Apel. Daar moet extra geld voor komen.

"De asielopvang is een puinhoop", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Het kabinet moet veel meer werk maken van goede opvang met voldoende capaciteit en snellere procedures. Mensen die recht hebben op asiel moeten snel doorstromen, mensen die geen recht hebben op asiel moeten terugkeren."

00:00
04:12

Gedeelde Het