• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Nieuwe wet maakt primeur met drone voor ziekenhuis Meppel mogelijk

Home / Onze blog
Nieuwe wet maakt primeur met drone voor ziekenhuis Meppel mogelijk

Nieuwe wet maakt primeur met drone voor ziekenhuis Meppel mogelijk

Nieuwe wetgeving over het gebruik van drones is aanstaande. Hierdoor wordt het gebruik van de kleine vliegtuigen door het Isala-ziekenhuis in Meppel heel concreet. Vanaf medio 2023 moeten de eerste vluchten met bloed plaatsvinden tussen Meppel en het ziekenhuis in Zwolle.
De afgelopen jaren zijn meerdere testvluchten gehouden tussen Meppel en Zwolle. Isala wil met drones aan de slag omdat het de zorg flink kan verbeteren. De focus ligt nu op transport van bloedmonsters. Bij de patiënten die het ziekenhuis binnenkomen wordt onderzocht. Een deel van dit onderzoek gebeurt in Zwolle. Dat laboratorium is groter en heeft ook in de avond en weekend capaciteit.
Ook van bloedbank Sanquin ziet veel kansen. Bijvoorbeeld bij een operatie van een verkeersongeval kan een patiënt een bloedtransfusie nodig hebben. Het ziekenhuis heeft zelf ook op voorraad, maar bij drukte van bijzondere bloedgroep wordt het per spoedtransport naar het ziekenhuis gebracht. Ook dat spoedtransport kan straks door de lucht.

Vliegvergunning

De testvluchten waren erg succesvol en de drones zijn verbeterd verbeterd. zijn de drones nu inzetbaar onder weersomstandigheden. Het streven is om 96 procent van de gevallen te kunnen vliegen. Regelgeving was de maar drempel voor het ziekenhuis, daar zit nu schot in.
"De wet en regelgeving worden door de Europese Unie geregeld", vertelt Klaas Henk van der Steege van Isala. Hij is onderdeel van het projectteam dat de drones naar Meppel gaat halen. "Recent is de toezegging gedaan dat de nieuwe wet op 1 januari ingaat. Vanaf dat moment kunnen wij een permanente vliegvergunning aanvragen en van start met dit project."
Nu moet nog voor elke vlucht een aparte vliegvergunning worden aangevraagd. "Dat kan natuurlijk niet", vervolgt Van der Steege. "We willen drones inzetten voor spoedvluchten en dan is een vergunningsaanvraag niet werkbaar. Dat duurt te lang. We zijn blij dat de permanente vliegvergunning komt. Zonder die vergunning was dit project direct afgelopen."

Seinen op groen

De ANWB is partner van Isala in het project. Zij beheren nu bijvoorbeeld ook van traumahelikopter. "Realiseren van een luchtbrug Zwolle-Meppel is een stuk dichterbij nu de nieuwe regelgeving", zegt Markus van Tol namens de ANWB. "Daar zijn we blij mee. De techniek biedt ons deze mogelijkheid en die moet je gebruiken ten behoeve van de mens."
Volgens Van Tol is hard gewerkt om de regels te veranderen. "Het is mogelijk. Normale drones vliegen in zicht van het pilootproject, onze pilot zit straks op ons kantoor in Den Haag lopende de drone vliegt. Dat mag volgens de huidige regels niet. Gelukkig gaan de regels veranderen. We hebben de drones gekocht. , veel vliegervaring en opgeleide piloten: alle seinen staan ​​op groen."

Primeur

Nu er schot in het project zit ,is het ziekenhuis in Meppel en Zwolle begonnen met de aanleg van een landingsplaats. Die is zo'n drie bij drie meter. worden de accu's ook uitgevoerd. "In het begin gaan we vooral in de weekenden en avonduren vliegen", vertelt Van der Steege. "Dat zijn de rustige uren en op die momenten hebben we aan het lab in Zwolle genoeg. Door de drone hoeven we in Meppel minder personeel in te zetten."
Het is een klein begin, maar de belofte voor de toekomst is volgens Van der Steege groot. "De droom is om doktersposten en kleine klinieken straks per drone te verbinden. Dan kunnen we de onderzoeken in de gespecialiseerde labs doen, maar de zorg dicht bij de mensen houden."
In 2023 heeft Meppel de primeur. Andere gebieden in Nederland zijn hier ook mee bezig, maar Meppel heeft een voordeeltje. "Weinig hoge gebouwen, geen vliegvelden of andere verstoring. Dat maakt dit sneller mogelijk", besluit Van der Steege.
DJI FPV drone549862

Gedeelde Het