• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Op afstand en zonder Sigrid Kaag: dit is de officiële foto van kabinet-Rutte IV

Home / Onze blog
Op afstand en zonder Sigrid Kaag: dit is de officiële foto van kabinet-Rutte IV

Op afstand en zonder Sigrid Kaag: dit is de officiële foto van kabinet-Rutte IV

Na de langste formatie ooit heeft het kabinet zich vandaag eindelijk gepresenteerd. Op 1,5 meter afstand en zonder Sigrid Kaag is dit de officiële foto van het nieuwe kabinet Rutte IV. Het nieuwe kabinet is zojuist door de koning beëdigd en bestaat uit 20 ministers en negen staatssecretarissen.

De nieuwe ministersploeg, zonder Sigrid Kaag.De bordesfoto is het eerste moment dat het kabinet als team poseert. Vanwege de coronaregels staan de ministers op anderhalve meter afstand. Niet op de trappen van Paleis Huis ten Bosch maar bij Paleis Noordeinde omdat daar beter aan de coronaregels kan worden voldaan. 

Videoverbinding

Sigrid Kaag zit thuis met corona en werd daarom met een videoverbinding beëdigd. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Eén opvallende belofte kwam van Aukje de Vries (VVD, staatssecretaris van Toeslagen en Douane). Zij sprak die namelijk uit in het Fries. Dat mag volgens de wet.

Sinds 1971 kent ons land de traditie van de bordesfoto. Het kabinet-Biesheuvel was het eerste kabinet dat zich in 1971 liet vastleggen. Sinds 2012 is de beëdiging live op tv op de tv te zien. 

Nieuwe gezichten en oude bekenden

Het kabinet Rutte IV heeft veel nieuwe gezichten. De helft is vrouw en het kabinet is diverser dan ooit. Opvallende namen zijn Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Ook keren een paar oude bekenden terug. Op premier Rutte na, keert geen enkele zittende minister terug op zijn oude post. Zo gaat coronaminster De Jonge naar Volkshuisvesting en Sigrid Kaag, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wordt de nieuwe minister van Financiën. Dat was het ministerie van Wopke Hoekstra die naar Buitenlandse Zaken gaat.Gedeelde Het