• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Wat is er aan de hand met de populariteit van de Drentse vlag?

Home / Onze blog
Wat is er aan de hand met de populariteit van de Drentse vlag?

Wat is er aan de hand met de populariteit van de Drentse vlag?

Er verschijnen steeds meer vlaggen in het Drentse straatbeeld. Nederlandse vlaggen, al dan niet ondersteboven, regenboog-vredesvlaggen, Oekraïense vlaggen. En op de trekkers zie je ook veel Friese vlaggen en Groningse vlaggen voorbij komen. Afgezien van een wimpel hier en daar lijkt de Drentse vlag flink in de minderheid.
Hoe komt dat eigenlijk? En waarom maken we als provincie niet wat meer reclame voor onze vlag? Deze vraag werd ingestuurd naar Zoek het uit!, en kreeg de meeste stemmen in de stemronde.

De Drentse vlag

Laten we eerst eens kijken naar hoe de vlag er eigenlijk uit ziet. Twee rode horizontale strepen op een witte achtergrond, een zwart kasteeltje in het midden ertussen, met aan weerszijden drie rode sterren.
Over het ontwerp van de vlag vertelde Henk Nijkeuter van het Drents Archief eerder al eens het volgende: "De kleuren rood en wit zijn traditionele Saksenkleuren. De zes sterren staan voor de zes dingspelen: Beilen, Diever, Noordenveld, Oostermoer, Rolde en Zuidenveld, de oude indeling van Drenthe. En het kasteel beeldt het kasteel van Coevorden uit: een belangrijke plaats, waar je de provincie binnenkwam."
De vlag is 75 jaar geleden ontworpen in door Gerlof Bontekoe, hij was in die tijd de burgemeester van Sleen. "Bontekoe is dé Drentse wapenmeester. Hij heeft heel veel wapens voor Drentse gemeenten ontworpen, zoals die van Sleen, Coevorden, Emmen, Ruinen, Smilde, Vries, Westerbork en Zuidlaren", vertelde Nijkeuter eerder.

Assepoester-complex

"Na de oorlog werd in onze provincie een Drents genootschap opgericht. De leden daarvan wilden het Assepoester-complex doorbreken: van Drenthe werd namelijk heel lang gezegd dat het geen volwaardige provincie was, maar 'een landschap'. Het Drents genootschap wilde Drenten bewust maken van hun identiteit. Ook hadden ze belang bij historiciteit: men wilde aangeven dat Drenthe een verleden had. Daar hoorde ook een mooie vlag bij", legt Nijkeuter uit.
En precies dat Assepoester-complex is waar de ingezonden vraag over gaat. Want we hebben nu 75 jaar lang een vlag, maar in vergelijking met de andere provincies wordt de vlag maar weinig gepromoot. Voorbeeldje, een groot Zweeds warenhuis verkoopt deurmatten met daarop de Friese vlag, en deurmatten met daarop de Groningse vlag. Maar wie een deurmat wil van de Drentse vlag grijpt mis, die is er namelijk niet.

Gedeelde Het