• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Zeehond bevrijd van vislijn met zes haken: 'Eerder ook al verstrikt geraakt'

Home / Onze blog
Zeehond bevrijd van vislijn met zes haken: 'Eerder ook al verstrikt geraakt'

Zeehond bevrijd van vislijn met zes haken: 'Eerder ook al verstrikt geraakt'

Een dappere reddingsactie van medewerkers van Ecomare en de KNRM op Texel afgelopen zaterdag. Een grijze zeehond die verstrikt werd geraakt in een vislijn met maar liefst zes haken werd bevrijd uit zijn benarde positie. "Hij kwam echt om hulpvragen."

De zeehond werd gezien door de strandvonderij die vervolgens de hulp van Ecomare inschakelde. "Het was een aanzienlijke zeehond, maar hij prei zich bewust van de noodzaak om mee te werken", laat Ecomare weten. Twee dierverzorgers kregen hulp van de KNRM om het beest te vangen. "Zij zijn tussen hem en het water gaan staan, zodat de dierverzorgers hem met twee netten konden vangen. Hij kwam echt om hulp vragen."

De vislijn zat met zes haken vast in de huid van de zeehond. Dierenverzorger Jarco kon de lijn met behulp van zijn collega, die op het dier zat. los knippen. "Het hanteren van een zeehond van bijna 200 kilo is wel een klusje", vertelt Jarco aan EditieNL. "Gewone zeehonden blijven, wanneer je ze vangt, plat op hun buik liggen. Maar de grijze zeehond wil gaan draaien dus ik moest ook zorgen dat mijn collega op de zeehond kon blijven liggen."

Met een tang en een schaar kon hij vervolgens aan de slag. "Het is extra lastig want de haken zitten ook nog onder het net waarmee we de zeehond hadden gevangen." Gelukkig kon hij alle haken uit het lijf trekken. "Daar liep hij wel verwondingen door op, maar die genezen meestal redelijk snel door het zoute zeewater."

Het bleek helaas niet de eerste keer dat het dier in een benarde situatie had gezeten. "De zeehond had zelfs al eerder een verstrikking meegemaakt, want hij had een duidelijk litteken in zijn nek."

Makreel

De lijn waarin hij verstrikt zat wordt volgens Ecomare gebruikt om recreatief op makreel te vissen. "Soms gaan (stukken van) dit soort lijnen verloren. Net als de zogenaamde spooknetten kunnen ze enorm veel leed veroorzaken."

Zodra de zeehond verlost was van de haken is hij ter plekke weer vrijgelaten. "Dit zijn wel de reddingsacties waar je het voor doet."



Gedeelde Het