Veel verenigingen uit Afrikaanse landen Werken in Nederland voor ontwikkelingshulp van hun land van herkomstverkruimelde en ingesloten in solidariteit binnen de gemeenschap geïsoleerde, deze verenigingen negeren elkaar. Tegelijkertijd zijn ze meestal genegeerd en blijven weg van ontwikkelingswerken door voor acteurs internationale solidariteit. Forum voor overleg coördinatie en uitwisseling van ervaringen kennis van zaken,” DIASPORA” probeert deze situatie te verhelpen.
Maken al lang deel uit van de Drenthe (EMMEN) gemeenschap. Het valt niet mee om de weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Hoe vind je woonruimte? Hoe werkt de gezondheidszorg? Hoe kom je aan werk of een opleiding? Kortom; hoe integreer je? STICHTING DIASPORA Drenthe &NETWORK is sinds 01-01-2014 een vraagbaak en wegwijzer.
Voorop staat het verbeteren van de maatschappelijke positie. Dat is hard nodig, te veel Diaspora leven in de marge van de samenleving. Daarnaast proberen we de Diaspora taal en cultuur levend te houden. Belangrijk zijn ook de contacten met andere organisaties om over en weer begrip te kweken. Bovendien geven we hulp aan mensen in Afrika. Hoe doen wij dit? Voorop staat hulp en advies bij het verwerven van een plekje in Nederland. Dat is geen eenrichtingsverkeer naar Diaspora. Ook geven we voorlichting aan allerlei organisaties en instanties.We organiseren ontmoetingsmogelijkheden. Sport, maar ook de cursussen taal en cultuur lenen zich hier erg goed voor. Geld en goederen inzamelen voor Diaspora is hard nodig. De mensen daar rekenen op ons.
Onze stichting gaat, in samenwerking met de stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost – Drenthe, ook zelfhulpgroepen opstarten voor zowel mannen als vrouwen. De bedoeling is dat de groepen order begeleiding van een lotgenoot praten over hun ervaringen. Het kan zijn informatie over de gezondheid, opvoeding, werk, onderwijs, integratie en participatie in de Nederlandse samenleving. De groepen kunnen zelf aangeven waar hun behoeftes liggen. Zij kunnen zelf bepalen hoe vaak zij bij elkaar willen komen. Kortom de informatie die hieruit voort komt is nuttig om de problemen waar wij mee te maken hebben bespreekbaar te maken en mogelijk op te lossen.
De Stichting houdt regelmatig een spreekuur, hierbij is altijd een vrijwilliger van Diaspora afkomst aanwezig. De stichting werkt samen met de Gemeente EMMEN, GGD en andere instanties. Primaire taak is het bieden van begeleiding, ondersteuning en advies. De stichting biedt geen professionele begeleiding en is hier niet voor bedoeld. Wel kunnen we samen met u contact leggen met de verschillende zorginstellingen. Praktische hulp Nederland is een formulierenland. We helpen bij het invullen ervan. Ook het lezen en begrijpen van brieven van officiële instanties is lastig, de stichting helpt. Ook de toegang tot zorginstellingen kent heel wat drempels. Wij helpen u er over heen.