• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

'Enorme duurzaamheidsboost' stemt Noord-Drentse gemeenten tevreden

Home / Onze blog
'Enorme duurzaamheidsboost' stemt Noord-Drentse gemeenten tevreden

'Enorme duurzaamheidsboost' stemt Noord-Drentse gemeenten tevreden

"Dit is een eerste stap waar we ontzettend blij mee zijn, maar het echte doel is om als regio volledig aardgasvrij te worden." Met die woorden maakt wethouder Jelbrich Peters (PvdA Tynaarlo) duidelijk dat de gisteravond gepresenteerde duurzaamheidsmaatregelen voor Noord-Drenthe en Groningen slechts het begin zijn.
In de plannen van het Rijk staat dat inwoners van Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze tot 20.000 euro aan subsidie kunnen krijgen voor noodzakelijke isolatiemaatregelen. Voorwaarde is dat inwoners dan zelf de helft van de maatregelen betalen; dat geldt alleen niet voor mensen met een laag inkomen. Huishoudens die niet meer dan 140 procent van het wettelijk minimumloon verdienen, krijgen alle duurzaamheidsingrepen tot 40.000 euro volledig vergoed.

Meer geld?

De maatregelen zijn een voortvloeisel van het programma Nij Begun en de ereschuld die het Rijk heeft richting de gebieden die jarenlang leden onder de gaswinning. "Het is een historische dag", zegt Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw hierover. "Vanmiddag werd in de Tweede Kamer een nieuwe stap richting het sluiten van het Groningenveld genomen en vanavond komen we met deze maatregelen."
"Mensen in Groningen en Noord-Drenthe worden hiermee substantieel geholpen", vervolgt Vijlbrief. "Soms voor de volle honderd procent en soms voor vijftig procent." Liever had Vijlbrief meer dan 1,65 miljard euro in verduurzaming kunnen steken. "Maar dit zijn de middelen die ik tot mijn beschikking heb. Ik heb de Kamer meegegeven dat als zij nog meer willen, ze dat van het volgende kabinet moeten vragen. Dit is nu wat er is."

Gedeelde Het