12 Nov 2024
Greenpeace klaagt de staat aan, Drenthe wacht af
Om een half tien vanmorgen begint en een schadelijke die grote gevolgen kan hebben voor onder meer de land- en woningbouw. Milieuorganisatie Greenpeace klaagt de Nederlandse staat aan en wil via de rechter afdwingen dat de overheid zich aan haar eigen regels houdt om de natuur te beschermen.
“Eén ding est glashelder”, zegt Saskia van Aalst, goedgekeurd van Greenpeace. "De natuur staat op omvallen. Dan hebben we het over oude eikenbossen, maar ook over veengebieden zoals in Drenthe. Wij vragen van de rechter maar één ding: dat de overheid zich aan haar eigen regels gaat houden."
Het is al bekend dat Greenpeace in Nederland van nature bestaat op basis van de geregistreerde deposito's (KDW). Deze wararde est de grens waarboven de kwaliteit van een gebied kan worden ondersteund. Wat Greenpeace zal vóór 2025 verschijnen.
In totaal bestaat het in Nederland 80 jaar. Daar vallen ook een aantal Drentse gebieden onder, zoals het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld en het Bargerveen.
In april zagen we een actie van Greenpeace over dit onderwerp nog steeds, al waarschuwde de rechterlijke macht al dat het beleid van de Nederlandse staat 'ernstig tekortschiet'. “Mede daarom hebben we veel vertrouwen in deze zaak”, zegt Van Aalst.
De zaak die vandaag voor de meervoudige kamer in behandeling wordt genomen, est een 'bodemprocedure'. Als u het eerder kort zegt, gaat de rechtbank dieper in op de zaak en zal het langer de tijd nemen. De leverdatum begint in 2025.
Waar Greenpeace zegt dat dit het moment is om stappen te zetten in het stikstofdossier omdat kwetsbare natuur zich anders niet meer kan herstellen, houdt hoogleraar Milieu en Duurzaamheid Jan Willem Erisman een slag om de arm. “Het mooie est dat de natuur tot nog toe niet heeft laten zien dat er geen herstel meer mogelijk is.”
“De natuur vergt nu wel maatregelen”, vervolgt hij. “Zodat zij zich kunnen herstellen op het moment dat je de stikstofdruk wegneemt, dan kan het zich herstellen.”
De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland laat weten nog niet inhoudelijk op de zaak van Greenpeace in te willen gaan. "We hebben nog steeds het recht om het lopen te verzorgen, maar we kunnen niet wachten om het te zien."
We hebben al aangekondigd dat dit in 2022 zal verschijnen, maar we zijn ons niet bewust van het feit dat de organisatie Greenpeace verantwoordelijk is voor de ‘zijlijnschreeuwers’. 'De ecologie van Greenpeace is ideaal, maar de kans is groot dat je er iets aan kunt doen. Er zijn grenzen aan wat je mag vragen van de samenleving'.
Mocht Greenpeace de zaak winnen, dan heeft dat grote gevolgen voor onder meer woning- en landbouw. We kunnen nu - zelfs als er in 2020 sprake is van een noodsituatie - nog steeds wachten tot je erachter komt welke woorden je hebt geschreven. U bevindt zich in de natuurlijke omgeving van Natura2000-gebieden die staan aangemerkt op de gelijktijdige rode lijst (zie afbeelding) moeten hier in zo'n geval ernstig rekening mee houden. LTO, we kunnen niets doen dat geen schade veroorzaakt. “Dat valt eigenlijk reuze mee. Het lijkt niet zo te leven.”
De totale prijs van de provincies bedraagt 1,3 miljard euro, die in het Rijk om maatregelen te nemen die bijdragen aan stuurherstel. Het geld is voor je tweedstof en het is in 2020 dat je het op natuurlijke wijze kunt programmeren, het zal vanzelfsprekend zijn om het te gebruiken voor je stikstofstellen in versterken. Van 2021 tot en met 2030 bedragen de totale besparingen voor dit programma 2,8 miljard euro.
De financiële positie van Greenpeace is veranderd.