• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Amnesty: Iran martelt kinderen die meedoen aan protesten

Home / Onze blog
Amnesty: Iran martelt kinderen die meedoen aan protesten

Amnesty: Iran martelt kinderen die meedoen aan protesten

Kinderen die in Iran zijn opgepakt tijdens protesten tegen de regering  worden gemarteld door Iraanse veiligheidsdiensten. Dat meldt Amnesty International.

Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de kinderen geslagen, krijgen ze zweepslagen en elektrische schokken en worden ze seksueel misbruikt. Het gaat om zowel jongens als meisjes en het jongste slachtoffer was twaalf jaar oud.

Naakt tegen de muur


Amnesty baseert zich onder meer op verklaringen van kinderen, ouders en advocaten. Ook heeft de organisatie gesproken met volwassen oud-gevangenen die vertelden dat kinderen aan dezelfde folteringen werden blootgesteld als zij.  

Zo vertelde een oud-gedetineerde dat in de gevangenis waar hij zat jongens naakt tegen een muur werden gezet, waarna bewakers hun geslachtsdelen bewerkten met tasers.

Gerichte strategie

"Iraanse staatsagenten hebben kinderen weggerukt bij hun familie en hen onderworpen aan onvoorstelbare wreedheden", zegt Diana Eltahawy, Amnesty's directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Het is afschuwelijk dat ambtenaren op zo'n criminele manier hun macht hebben uitgeoefend over kwetsbare en bange kinderen, hen en hun families hevige pijn en angst hebben toegebracht en ernstige fysieke en mentale littekens hebben achtergelaten." 

Volgens Amnesty zijn de martelingen een onderdeel van een gerichte strategie om kinderen en jongeren af te schrikken aan de protesten mee te doen.

Omdat er geen kans is dat de schuldigen in Iran zullen worden vervolgd, roept Amnesty de internationale gemeenschap op dit te doen. Het beginsel van 'universele jurisdictie' maakt dit mogelijk, zegt de organisatie.
Gedeelde Het