• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Emmen trekt portemonnee voor woningonderzoek bodemdaling, inwoners eisen actie van waterschap

Home / Onze blog
Emmen trekt portemonnee voor woningonderzoek bodemdaling, inwoners eisen actie van waterschap

Emmen trekt portemonnee voor woningonderzoek bodemdaling, inwoners eisen actie van waterschap

De gemeente Emmen gaat subsidie beschikbaar stellen aan woningeigenaren voor het doen van bodem- en funderingsonderzoek, als er een vermoeden is van bodemdaling en schade aan de woning. In eerste instantie reserveert Emmen hier 200.000 euro voor.
Dat maakte wethouder René van der Weide gisteravond bekend tijdens een informatiebijeenkomst in Nieuw-Amsterdam. Vanuit de gehele gemeente kwamen de afgelopen jaren ruim 140 meldingen binnen van schade aan woningen, mogelijk veroorzaakt door bodemdaling.

Subsidie rond de zomer beschikbaar

"Dit geld is bedoeld voor onderzoek naar fundering en de grond", zegt Van der Weide. "Het is wel gebleken dat iedere situatie hier zo specifiek is, dat je geen algemene conclusies kunt trekken. Het zijn kostbare onderzoeken. Je bent zo 10.000 euro verder. Wij willen 75 procent daarvan vergoeden en 25 procent moeten mensen zelf betalen. Mensen maken zich echt zorgen, we willen op een goede manier ondersteunen."
Voorwaarde hiervoor is wel dat er vooraf een afgestemde onderzoeksaanpak wordt opgesteld en dat de onderzoeksresultaten aan de gemeente Emmen beschikbaar worden gesteld. De overheden (gemeente Emmen, provincie Drenthe en waterschap Vechtstromen) willen met deze onderzoeken ook inzicht verkrijgen in de stand van zaken in het gebied.
"Het wordt gemeentebreed ingezet", vervolgt de wethouder. "Uiteindelijk zijn wij zelf ook wel benieuwd hoe groot en hoe specifiek het is. Is het veel breder? We hopen ook met deze informatie en de onderzoeken die je doet, dat dat ons ook weer helpt in de toekomst." Van der Weide hoopt dat de subsidie rond de zomer beschikbaar is.
Ook sluit Emmen zich aan bij het fonds duurzaam funderingsherstel. Mensen die na een onderzoek hun woning moeten aanpassen en dit niet kunnen betalen, kunnen een lening afsluiten bij het fonds.

Gedeelde Het