• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Groen licht voor supermarkt Eelderwolde ondanks stikstofbezwaar

Home / Onze blog
Groen licht voor supermarkt Eelderwolde ondanks stikstofbezwaar

Groen licht voor supermarkt Eelderwolde ondanks stikstofbezwaar

Wat de Raad van State betreft mag de bouw van een nieuwe supermarkt aan de Borchsingel in Eelderwolde beginnen. Een groep omwonenden vroeg de hoogste bestuursrechter anderhalve week geleden in een spoedzitting om de start van de bouw tegen te houden.
De komst van de supermarkt verdeelt Eelderwolde al lange tijd in twee kampen. Sommige bewoners zien graag een winkel komen met een oppervlakte van 3000 vierkante meter, terwijl anderen vrezen voor meer autoverkeer en meer ongelukken in het dorp. Sinds 2018 woedt er al een heftige discussie over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning van de gemeente Tynaarlo voor de nieuwe supermarkt.

Eerdere spoedzitting

In de zomer verloren de tegenstanders al een spoedzitting bij de Raad van State. Twee bezwaarmakers grepen de stikstofplannen van het kabinet daarna aan om de komst van de supermarkt opnieuw aan te vechten. In die stikstofplannen is ook natuurgebied Onlanden opgenomen als een gebied dat beschermd moet worden.
De nieuwe supermarkt zou te dicht op de Onlanden staan. Het autoverkeer naar nieuwe supermarkt leidt volgens de bezwaarmakers tot meer uitstoot van stikstof. "Het is wrang dat als boeren in de omgeving vanwege de stikstofplannen activiteiten moeten stoppen, het plan voor de supermarkt gewoon doorgaat", zei een van de bezwaarmakers bij de Raad van State.

Afwijken

Toch hoeft het bouwplan voor de supermarkt volgens de Raad van State niet in strijd te zijn met het kabinetsbeleid. Dat komt omdat het kabinet de mogelijkheid open laat om van haar nieuwe stikstofplannen af te wijken.
De woordvoerder van de projectontwikkelaar zei eerder dat het bedrijf zo snel mogelijk wil beginnen met de bouw van de supermarkt. Hij vond dat de Raad van State het nieuwe stikstofbezwaar van de tegenstanders van de supermarkt moet afwijzen. Dat vond ook de woordvoerder van de gemeente Tynaarlo.

Gedeelde Het