• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Jehova's gaan niet in gesprek met actievoerder in Emmen: 'Pure arrogantie'

Home / Onze blog
Jehova's gaan niet in gesprek met actievoerder in Emmen: 'Pure arrogantie'

Jehova's gaan niet in gesprek met actievoerder in Emmen: 'Pure arrogantie'

Een kort maar interessant nachtje heeft Henri Dahlem erop zitten. Gisteravond zette hij zijn tent op nabij het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. Een protestactie tegen sociale uitsluiting.
"Spannend was het wel, maar ik vond het tegelijkertijd ook heerlijk om buiten te slapen", vertelt Dahlem, voorzitter van de Stichting Against Shunning Watchtower. Rustig was het in ieder geval niet, 's nachts kwamen er wat mensen een kijkje nemen. "Jongelui kwamen langs en ritsten de tent open. Ze waren verbaasd dat ik erin sliep, dat was dan wel weer grappig."

'Sociaal doodverklaard'

Dahlem wil met het kamperen een statement maken richting de Jehovah's Getuigen. "Ik sta hier vanwege het uitsluitingsbeleid van de jehova's. Als je vrijwillig vertrekt of eruit wordt gegooid, ben je vervolgens sociaal doodverklaard." Duizenden ex-leden in Nederland hebben ermee te maken, zegt hij.
Zelf heeft Dahlem dat ook ondervonden. Hij wilde iets met de politiek doen, maar dat werd gezien als iets duivels. De gevolgen voelt hij voelt hij nog steeds. "Je bestaat als het ware niet meer voor familie en vrienden. Dat zorgt ervoor dat je totaal opnieuw moet beginnen. En dan gaat het niet alleen over mij, maar ook over vele anderen die hier last van ondervinden."

Shunning

Een groep van dertig uittreders liet eind vorig jaar van zich horen in de landelijke media. Ze hadden moeite met het 'intolerante' en discriminerende' uitsluitingsbeleid van de geloofsgemeenschap. Wie de organisatie verlaat of eruit wordt gezet, wordt uitgesloten. Jehova's mogen daarna geen contact meer hebben met deze 'kwaaddoeners'.
Zij lopen dan het gevaar ook uitgesloten te worden. De Stichting Against Shunning Watchtower noemt het 'shunning', want in het Nederlands is er geen vergelijkbaar woord voor, zegt de groep. Het woord is te vergelijken met negeren of vermijden.

'Pure arrogantie'

Voordat de demonstrant ging kamperen heeft Dahlem samen met zijn stichting, waar inmiddels honderden mensen lid van zijn, brieven gestuurd richting de geloofsgemeenschap om het probleem aan te kaarten. Maar dat leverde niks op. "Je wordt totaal genegeerd."
Hij hoopt daarom met deze actie de aandacht van de organisatie nog een keer te trekken en het gesprek aan te gaan. "De manier waarop ex-leden genegeerd worden kan gewoon niet en dat moet veranderen. Ik hoop van harte dat we de dialoog aan kunnen gaan, maar ze willen gewoon niet praten. Het is pure arrogantie."

Juridische stappen

Dahlem denkt dat er nog maar één oplossing is, namelijk de rechtbank. "Het is tijd om juridische stappen te ondernemen en daar zijn we ook druk mee bezig. Daarnaast hebben we als stichting een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer met onze ondervindingen. Binnenkort wordt er een onderzoek opgestart vanuit het Ministerie van Justitie om de zaak te bekijken."
Maar voordat het zover is wil hij nog één keer proberen om het gesprek aan te gaan. Dat doet Dahlem bij de intercom van het hoofdkantoor. Het antwoord is kort en duidelijk, de organisatie wil geen gesprek aangaan met hem of de stichting. Geen succes dus.
Volgens de Jehovah's Getuigen mag elk lid zelf bepalen of ze contact hebben met een uitgeslotene. Een persoon wordt niet zomaar in de steek gelaten en gezien als een afvallige liet een woordvoerder eerder al weten aan RTV Drenthe. De actievoerder heeft zijn tentje inmiddels weer opgeruimd en is vertrokken.

Gedeelde Het