• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Nauwelijks duurzame supermarkten: 'Alleen Ekoplaza en Albert Heijn scoren'

Home / Onze blog
Nauwelijks duurzame supermarkten: 'Alleen Ekoplaza en Albert Heijn scoren'

Nauwelijks duurzame supermarkten: 'Alleen Ekoplaza en Albert Heijn scoren'

Nederlandse supermarkten willen duurzaam voedsel meer stimuleren, maar daar is in de schappen weinig van te merken. Ekoplaza en Albert Heijn zijn de enige twee die goed op weg zijn, blijkt uit onderzoek.


Meer biologisch eten, meer oog voor de herkomst van voedsel, minder vlees in de folders en minder plastic verpakkingen. Zaken die supermarkten kunnen en beloofden te doen om hun aanbod duurzamer te maken.

In de praktijk blijkt daar weinig van terecht te komen, komt uit de halfjaarlijkse lijst van stichting Questionmark naar voren. Die stichting onderzoekt met een groep van wetenschappers de verschillende supermarkten. Het gaat daarbij om Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

Voorlopers

De eerste en laatste supermarkt worden door de onderzoekers als voorlopers gezien. Bij Ekoplaza worden veel biologische producten verkocht en staat er weinig vlees in de reclamefolders.

Albert Heijn wordt genoemd om de transparantie. "Anders dan andere supermarkten geeft het belangrijke inzichten in herkomst en verkoop van (on)duurzame producten", aldus de onderzoekers.

Rood vlees

Maar de stichting ziet dat het bij de rest nog steeds mis gaat. Er wordt nog steeds weinig openheid van zaken gegeven over de herkomst van voedsel. Vlees wordt nog massaal verkocht.

In 92 procent van de reclamefolders adverteert de supermarkt met rood vlees. Dat heeft van alle dierlijke producten de grootste ecologische voetafdruk.

Gedeelde Het