• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Roelof Luten (72), vader van vermoorde Andrea uit Ruinen, plotseling overleden

Home / Onze blog
Roelof Luten (72), vader van vermoorde Andrea uit Ruinen, plotseling overleden

Roelof Luten (72), vader van vermoorde Andrea uit Ruinen, plotseling overleden

Roelof Luten, de vader van de dertig jaar geleden vermoorde Andrea Luten uit Ruinen, is plotseling overleden. Hij stierf afgelopen vrijdag op het landgoed in Hongarije, waar hij al jaren met zijn vrouw Lammi woonde en zich bezighield met de verhuur van een paar vakantievilla's. Roelof Luten is 72 jaar geworden.
Op de Facebookpagina van Ruinen Alert is zijn overlijden gisteravond bekendgemaakt. Die stroomt sindsdien vol met condoleances.

Roelof vond zijn gewurgde dochter

Roelof en zijn vrouw Lammi Luten zijn bekenden in Ruinen en omgeving, omdat ze jarenlang de uitbaters waren van café De Dorpsherberg. Roelof staat in het dorp vooral bekend als 'De Lute'. Maar in 1993 krijgt het echtpaar Luten ineens landelijke bekendheid, door de moord op hun 15-jarige dochter Andrea.
Zij komt op 10 mei 1993 niet thuis uit school. Alle alarmbellen gaan af en er volgt een zoektocht. De volgende dag vindt vader Roelof het levenloze lichaam van zijn dochter in het Gijsselterbos. Andrea ligt een eindje van de route die ze dagelijks fietst naar school, van Ruinen naar Hoogeveen. Ze blijkt gewurgd en verkracht.
De moord op Andrea Luten zorgt voor veel opschudding in Ruinen en omgeving. De zoektocht naar de dader blijkt lastig, ondanks een dna-spoor dat op het lichaam is gevonden in de vorm van een schaamhaar.

Dna-match na zeventien jaar

Heel wat verdachten passeren in de jaren erna de revue. Maar steeds weer is er geen sluitend bewijs, en de dader blijft spoorloos. Moeder Lammi Luten is vooral degene die via de media de onopgeloste moord op haar dochter onder de aandacht blijft houden. Ze schrijft dan ook een boek over de dood van hun enige kind: Thuiskomen. Roelof Luten houdt zich liever op de achtergrond en verwerkt het verdriet om het verlies van zijn dochter in stilte.
De moordzaak lijkt voor altijd onopgelost te blijven. Tot 3 mei 2010. Dan wordt de 41-jarige Hoogevener Henk F. opgepakt. Als donderslag bij heldere hemel is er een dna-match. De politie stuit per toeval op de dader. F. heeft zijn vriendin geslagen en vanwege huiselijk geweld wordt zijn wangslijm afgenomen. Dat levert het sluitende bewijs op, waar de politie dan al zeventien jaar naar zoekt.

Vijftien jaar cel

F. bekent Andrea te hebben verkracht en vermoord. De Hoogevener wordt uiteindelijk in december 2010 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Hij is inmiddels alweer een paar jaar vrij.
Roelof en Lammi Luten hebben dan al sinds 2009 het dorp Ruinen verruild voor Hongarije. Daar runnen ze sindsdien het Landgoed Kiraly-Tér nabij Csemö, dat op veertig minuten rijden van Boedapest ligt. Op het landgoed staan twee luxe vakantiehuizen voor verhuur aan gasten.

Landgoed te koop

Sinds een tijdje staat het landgoed te koop. Volgens Lammi Luten (72) omdat al het onderhoud hen uiteindelijk lichamelijk te zwaar begint te worden. "We zijn ook niet meer de jongsten. En als we hier vakantiegasten ontvangen moet alles wel tip-top in orde zijn."
Volgens Lammi was er vooral in het voorjaar veel werk aan de winkel op het landgoed. "Want het is een uitgestrekt gebied met veel bomen, en dus helaas ook nogal wat blad dat we telkens moeten opruimen", vertelde ze enkele weken geleden nog aan RTV Drenthe. "Dus als we een goed bod krijgen, zijn we hier weg. En waar we daarna terechtkomen, dat zien we dan wel weer", zei Lammi toen.

Condoleance in Ruinen

De terugkeer naar Nederland is nu noodgedwongen, door de plotselinge dood van Roelof. De bedoeling is dat er in het dorp Ruinen een condoleance voor Roelof Luten wordt gehouden. Waar en wanneer is nog onduidelijk. Eerst moet het lichaam van Roelof Luten nog gerepatrieerd worden vanuit Hongarije.

Gedeelde Het