• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

'Verdachte onthult motief aanslag Peter R. de Vries in afgeluisterd telefoongesprek'

Home / Onze blog
'Verdachte onthult motief aanslag Peter R. de Vries in afgeluisterd telefoongesprek'

'Verdachte onthult motief aanslag Peter R. de Vries in afgeluisterd telefoongesprek'

Christopher W., een van de mannen die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries, heeft vlak na de liquidatie iets gezegd dat gezien zou kunnen worden als een motief voor de moord. Tegen zijn vriendin vertelde hij dat de journalist 'overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem geschoten'.

Het gaat om een afgeluisterd telefoongesprek, dat volgens het tv-programma EenVandaag is toegevoegd aan het onderzoeksdossier.

Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Tegen de hoofdverdachten, Delano G. en Kamil E., is een levenslange gevangenisstraf geëist. Naast de strafzaak tegen deze twee uitvoerders loopt er een apart onderzoek naar de betrokkenen bij en opdrachtgever(s) van de moord (zie kader onderaan).

In juli van dit jaar is een aantal verdachten aangehouden in deze tweede zaak. Het gaat onder andere om Krystian M., die de beide uitvoerders rechtstreeks zou hebben aangestuurd.

'Camera dit en dat'

Daarnaast zijn - op Curaçao en in Spanje - twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video's zouden hebben gemaakt, om die op sociale media te verspreiden. Het gaat om Gerower M. en Erickson O.

"Taghi heeft drie mensen de opdracht gegeven", zei die laatste, Erickson O. in een afgeluisterd gesprek, onthulde NRC onlangs. "En één van die mensen heeft ons opdracht gegeven om de klus te doen. Hij heeft gezegd om de straat in de gaten te houden, camera dit en dat."

Christopher W., waar nu afgeluisterde gesprekken van bekendgemaakt zijn, zou van een afstand onderdeel hebben uitgemaakt van deze filmploeg. Hij zat ten tijde van de moord in de cel omdat hij nog een oude straf moest uitzitten. Vanuit die cel heeft hij contact gehad met de filmploeg.

Dag van de moord

Op de dag van de moordaanslag belde hij vanuit de gevangenis met Gerower M. en Erickson O., die toen zeiden 'op weg te zijn'. Uit kentekenregistraties bleek achteraf dat zij in een grijze Peugeot 206 vanuit Rotterdam naar Amsterdam reden. Rond datzelfde moment reden ook Delano G. en Kamil E., de vermoedelijke daders van de moord, van Rotterdam naar Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
 

'Lekker voor hem'

Volgens EenVandaag belde Christopher W. 's avonds laat met zijn vriendin. Die vertelde hem dat Peter R. de Vries was neergeschoten. "Lekker voor hem", zou de reactie zijn geweest van W. Zijn vriendin zou daarop woedend hebben gereageerd. Daarop zou W. gezegd hebben dat Peter R. de Vries 'overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem geschoten'. 

In een ander telefoongesprek, drie weken later, heeft Christopher W. het over de vermoedelijke huurmoordenaar Delano G. "Hij heeft het gedaan voor de roem", zou hij hebben gezegd. Ook zou het duo 'dom en overhaast' te werk zijn gegaan.

Opvallend detail: aanvankelijk zou Christopher W. zelf de opdracht hebben gekregen om Peter R. de Vries te vermoorden, maar deze opdracht zou door 'getreuzel' aan andere personen zijn gegeven.

Pro forma

Tijdens de pro-formazitting, aanstaande donderdag, zal in ieder geval worden gesproken over de stand van het onderzoek en over eventuele onderzoekswensen van de advocaten van de drie verdachten. 

Gedeelde Het