• Home|
  • Diaposra drenthe|
  • Doelen|
  • Contact met ons op

Bel ons nu 06 86149324

Email ons diasporadrenthe@hotmail.com

Wordt Emmen aantrekkelijker door het bezoek van de koning volgend jaar?

Home / Onze blog
Wordt Emmen aantrekkelijker door het bezoek van de koning volgend jaar?

Wordt Emmen aantrekkelijker door het bezoek van de koning volgend jaar?

Vol trots overleden burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen afgelopen vrijdag aan dat de koninklijke familie volgend jaar de verjaardag van de koning komt vieren in zijn gemeente.
Emmen staat al berekend op de laatste plaats in de Atlas voor gemeenten, een ranglijst van de vijftig grootste gemeenten van Nederland. Gerangschikt op aantrekkelijkheid om te wonen, wat dus vooral inhoudt dat er wordt gekeken welke voorzieningen er in een gemeente zijn.

groenten maken

Bij Zoek Het Uit! kwam de vraag binnen: "Kan Emmen eindelijk de laatste plaats van aantrekkelijkste gemeenten achter zich laten, na het bezoek van de koning?"
Tijd om Atlas Research te bellen met de vraag van het bezoek van Willem-Alexander, de gemeente Emmen van de laatste plaats kan krijgen. "Niet direct", zegt Marten Middeldorp, hij is onderzoeker bij Atlas Research en schreef mee aan de laatste Atlas voor gemeenten. "Maar", vervolgt hij, "het kan er wel voor zorgen dat de gemeente aantrekkelijker wordt omdat de koning Emmen meer naamsbekendheid geeft."

Boetiek winkeltje

Het onderzoeksbureau onderzoekt niet rechtstreeks wat de invloed van een bezoek van het Koninklijk Huis doet met een gemeente, maar zij baseren hun conclusies aan de hand van vijftig punten zoals de bereikbaarheid van een gemeente, de voorzieningen, veiligheid en de geschiedenis. Voor de rangschikking vergelijken ze die vijftig punten met elkaar.
"Omdat Emmen meer naamsbekendheid krijgt door het bezoek kan het zijn dat bedrijven zich willen voordoen in Emmen", analyseert Middeldorp. "Net dat een boetiek winkeltje dat is geopend wordt vanwege de komst van de koning kan al de aantrekkelijkheid vergroten."

Permanent beleggen

Hij denkt dat het Emmen wel een sprong naar voren kan geven, omdat de voorzieningen een boost kunnen krijgen omdat iedereen Emmen op de kaart zal zetten. "Het kan voor het imago van Emmen wel heel goed zijn. Mensen zien het nu nog veel als negatief."
De kosten voor Koningsdag varieerden de afgelopen vier jaar van ruim 800.000 euro in 2019 in Amersfoort tot vier miljoen euro dit jaar in Rotterdam. Het is nog niet bekend hoeveel geld de gemeente Emmen uittrekt voor Koningsdag 2024 en hoeveel geld daarvan permanent in voorzieningen voor Emmen terechtkomt, om de aantrekkelijkheid van Emmen te vergroten.

In 2018 in Groningen

De website consultancy.nl, een platform voor en over de advies- en consultancybranche, geanalyseerd Koningsdag 2018 te Groningen. De kosten voor het feest kwamen uit op 1,3 miljoen euro, maar volgens het platform sunrise het de stad Groningen meer dan dat het vernietigd.
Wel geeft het platform aan dat het lastig in geld uit te drukken is, maar een bezoek van de koning levert vanwege de feestdag een hoge pr-waarde op. De verhoogde waarde hangt aan de extra televisie-uitzendingen die de NOS in de plaats zelf heeft. Ook zijn er meer zenders en journalisten aanwezig in de stad. In Groningen zouden in 2018 zo'n 150 nationale en internationale journalisten aanwezig zijn geweest. Wat weer extra uitstraling geeft.

Van lijst

Als we kijken naar eerdere steden waar de koninklijke familie Koningsdag vierde, dan zie je aan Maastricht dat het mogelijk wel wat kan verdwijnen. Willem-Alexander zat in 2022 in deze Limburgse stad. Maastricht stond in 2021 op plek 41 in de Atlaslijst, in 2022 (voor het bezoek) op plek 40 en afgelopen jaar op plek 35. Daar is een stijgende lijn te zien.
Of mensen uiteindelijk door de extra uitstraling die Emmen krijgt, willen graag gaan wonen is iets wat pas duidelijk zal worden na het bezoek. Ook dan kan Atlas Research een nieuwe lijst opstellen die moet blijken van Emmen, eindelijk van de vermaledijde laatste plaats af is.
Koninklijk gezin staat klaar voor Koningsdag in Maastricht - Blauw Bloed

Gedeelde Het